Over de JKBK-Prijs 2018

De JKBK-Prijs 2018 is een parodie op de reeds bestaande kunstprijzen maar dan met zo min mogelijk persoonlijke restricties. Elke Nederlandse zichzelf respecterende beeldend kunstenaar, 18 jaar of ouder, afgestudeerd aan een van de kunstacademies, autodidact of outsider artist, kan tot 25 augustus 2018 een eigen 'kunstwerk' kosteloos inschrijven. Leeftijd, woonplaats, opleiding, gender: de JKBK-Prijs 2018 doet niet aan discriminatie. Het werk dat ingezonden mag worden dient echter aan zeer strikte eisen te voldoen: het beste kunstwerk van Nederland is immers het 'strandbal-kunstwerk' van Jordy Koevoets (zie onderstaande foto). Dit topwerk is het uitgangspunt en ijkpunt in de JKBK-Prijs 2018. Omdat geen enkel ander autonoom kunstwerk aan dit kunstwerk kan tippen luidt de opdracht dan ook: maak het beste kunstwerk van Nederland na!

Geen titel (strandbal-kunstwerk), 2012, 70x70x70 cm., ingelijst tweedehands olieverfschilderij, touw, strandbal

Uit alle inzendingen zal een strenge selectie van 15 beste 'kunstwerken' worden gemaakt. Deze 15 werken worden van 11 oktober tot en met 18 november 2018 tentoongesteld in bkkc in Tilburg samen met het echte, originele strandbal kunstwerk. Uit de 15 tentoongestelde reproducties zal uiteindelijk de beste kopie van het 'strandbal-kunstwerk' worden uitgekozen.

Met behulp van een (straf)puntensysteem zal er door de eenkoppige jury een besluit worden genomen over de vraag welk 'kunstwerk' de winnaar is van de eerste editie van de JKBK-Prijs. De maker van dit werk krijgt een bomvol prijzenpakket: een geldprijs van maar liefst € 1000,–, de enige echte JKBK-Prijs-wisselbeker en een solotentoonstelling in het prachtige Kunst-Torentje in Almelo met een werkbudget van nog eens 500 euro!

Jordy Koevoets

Mijn naam is Jordy Koevoets (1984), woonachtig in Breda. Ik ben professioneel beeldend kunstenaar, schrijver, curator en criticaster. In de zomer van 2011 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie AKV St. Joost in Breda, in de richting van de autonoom beeldende kunst. Sinds mijn afstuderen ben ik bezig om mijn kunstcarrière vorm te geven. Ik heb sindsdien geregeld uitnodigingen gekregen om te exposeren, in zowel solo- en groepsexposities. (www.jordykoevoets.com)

Waarom de JKBK-Prijs?

Sinds mijn afstuderen heb ik kennis mogen maken met de verschillende deelgebieden die de Nederlandse kunstwereld rijk is. Heb van alle deelgebieden mogen proeven. De wereld van de kunstwedstrijden wekten al snel mijn belangstelling. Ik probeerde in het begin van mijn kunstcarrière aan zoveel mogelijk kunstwedstrijden mee te doen, met wisselend succes.

Er viel mij iets op aan dergelijke kunstprijzen. Vaak gaat een dergelijke kunstprijs gepaard met opmerkelijke restricties, restricties gericht op de kunstenaar en/of restricties die van toepassing zijn op het in te sturen 'kunstwerk'. Een hele hoop kunstenaars en 'kunstwerken' worden elke keer weer door deze frappante restricties automatisch uitgesloten.

Tijd voor actie! Ik ga zelf een kunstprijs in het leven roepen: de Jordy Koevoets Beeldende Kunst Prijs 2018 (JKBK-Prijs 2018). De JKBK-Prijs 2018 moet net iets anders worden, iets ludieks in de verder stoffige woestijn. Bij de JKBK-Prijs 2018 zijn alle bestaande reglementen op een hoop gegooid en wordt er van daaruit een unieke variant gedestilleerd: de enige echte ludieke parodiërende beeldende kunstprijs van Nederland!

De JKBK-Prijs in de media

"Wie neemt onze expositieruimte over?" - bkkc.nl, 19 april 2018
http://www.bkkc.nl/nieuws/2018-april/wie-neemt-onze-expositieruimte-over

"Tegen de stroom in" - Mestmag, 22 februari 2018
https://www.mestmag.nl/tegen-de-stroom-in/

Portret Jordy Koevoets - Docwerk TV, 18 oktober 2016
https://www.youtube.com/watch?v=oBti7Is4FoI

By Australian National Maritime Museum on The Commons [No restrictions], via Wikimedia Commons

Anderen over de JKBK-Prijs

"Ik zie de allure niet die noodzakelijk is voor zo'n prijs."- Gevraagd jurylid Jan van den Dobbelsteen

"That’s hot!"- Paris Hilton

"Dat jij de kunstprincipes hoog in het vaandel hebt staan wilt niet zeggen dat wij die ook automatisch hebben."- 'Kunst'commissie Cacaofabriek, Helmond